Česen je vsem znana rastlina zaradi svojega značilnega, nekoliko ostrega okusa. Ta okus daje česnu eterično olje alicin. Česen kot zdravilo se uporablja ravno zaradi alicina.

Česen kot zdraviloDomovina česna je Vzhodna Indija, v starem Egiptu je zaradi mnogih zdravilnih lastnosti veljal za sveto rastlino.

Pri nas poznamo dve vrsti česna, poletni in zimski. Poletni česen razvije bolj drobne glavice in ožje liste, ki so manj bujni, imajo pa več voščene prevleke. Glavica takega česna tehta 20 do 30 gramov, ima do 25 strokov. Glavica zimskega česna tehta tudi do 50 gramov in je sestavljena iz 10 do 15 strokov.

Energijska vrednost česna je 113 kalorij.

Zdravilne učinkovine v česnu

V česnu je največ eteričnega olja alicina, ki mu daje največ zdravilnih lastnosti, vsebuje pa še mnogo več:

  • 0,2 mg vitamina B1
  • 0,08 mg  vitamina B2
  • 14 mg vitamina C
  • 1,4 mg železa
  • 38 mg kalcija
  • 134 mg fosforja
  • 64 g vode
  • 6 g beljakovin
  • 0,1 g maščobe
  • 27,5 g ogljikovih hidratov
  • 0,9 g vlaknin

Alicin uničuje bakterije, antibiotični učinek 1 mg ustreza približno 15 enotam penicilna in je tako močnejši od učinka fenola.

Zdravilne lastnosti česna

Česen deluje kot antibiotik in antiseptik, uravnava črevesno floro, je učinkovit proti glistam, poživlja organizem, uravnava količino glukoze in holesterola  v krvi in znižuje krvni tlak.

Česen je v veliko pomoč pri epidemijah gripe, ter je dejansko zdravilo pri številnih akutnih in kroničnih želodčnih in črevesnih obolenjih.

Česen kot zdravilo tudi preprečuje prehitro staranje žil, če ga uporabljamo zunanje blago draži kožo in širi kapilare, kar povzroča boljšo prekrvavljenost kože in tako pomaga pri raznih revmatskih težavah.

Antiseptično delovanje česna zajema predvsem črevesje in pljuča, pomembno pa je vedeti, da se s segrevanjem protimiktobni učinek česna porazgubi, zato ga je najbolje uživati surovega.

Primeren preventivni odmerek je dva do trikrat na dan 1 strok surovega česna. Seveda pa ob vseh obveznostih, ki jih imamo čez dan, resnično ne moremo preveč dišati po česnu, zato so na voljo tudi česnove tablete, ki so brez vonja.

Če čebulico česna narežemo ali stisnemo, se aliin razgradi v alicin, alilsulfide in ajoen. Prav alicin in garlicin sta antibiotični učinkovini v česnu.

Zdravilne snovi, ki so v česnu, se deloma razkrojijo v črevesju, deloma pa preidejo v telo in se izločijo skozi kožo in pljuča. Tako pride do česnovega izparevanja, ki zaradi vonja mnogim ljudem ni všeč.

Kako česen prenašamo in na kaj moramo biti pozorni

  • česen je na splošno neškodljiv in ga lahko uživamo brez strahu pred nevarnimi stranskimi učinki
  • uživanje večjih količin česna lahko povzroči draženje želodčne in črevesne sluznice
  • ljudje, ki imajo težave s kožo ali kronično razdražen želodec, naj se česna izogibajo
  • kadar nas muči močan in suh kašelj, se uživanju česna raje odpovejmo
  • pri akutnih težavah s pljuči in  prebavo česna ne smemo uporabljati, ker ima premočan učinek
  • doječe matere naj bodo s česnom zelo previdne, saj česen preide v mleko in pri dojenčku povzroči napenjanje
  • česen poživlja in ogreje, zato ljudje, ki so vročekrvni in kolerični naj ne uživajo prevelikih količin česna, saj se bo njihovo duševno neravnovesje še stopnjevalo

Česen kot dopolnilno zdravljenje pri raku

Česen se zadnje čase uporablja tudi kot dopolnilno zdravilo pri zdravljenju raka. Antikancerogeno delovanje česna je podprto z mnogimi raziskavami in znanstveniki so dokazali, da česen ščiti pred nastankom tumorjev in metastaz, zmanjšuje rast že nastalih tumorjev, hkrati pa krepi imunski sistem in pomaga jetrom, da lažje očistijo telo strupov.

Kako uživati česen?

Česen je vsak dan prisoten v naši prehrani, saj šele z dodatkom česna dobi marsikatera jed šele pravi okus. Uporabljamo ga kot začimbo, nepogrešljiv je v solatah (ki jim lahko dodamo še druga semena), s stisnjenim česnom lahko začinite koktajle, obvezno ga postrezite k ribam, sedaj ko je čas pečenja na žaru, česen ne sme manjkati kot priloga.

V