Tukaj je napisano kako pripraviti kuhano žganje in prežgan sladkor proti prehladu.
Kadar se vas loteva prehlad, je zelo pomembno, da vsaj prve dni čim več počivate in si pripravite kakšnega od mnogih domačih pripravkov. Zelo poznano in priljubljeno je kuhano žganje in prežgan sladkor, poznamo pa tudi prežgan sladkor z mlekom. Osnova obeh receptov je sladkor, ki ga z kuhanjem spremenimo v karamelo in zalijemo z vročim žganjem ali mlekom.
Karamelno mleko proti prehladu
V večjo posodo dajte pet do šest žlic sladkorja, toliko da prekrije dno in mešajte toliko časa, da se sladkor spremeni v rjavo karamelo. Na še vročo karamelo vlijte mleko in ob tem še vedno mešajte karamelo, da se vam ne bo zažgala. Na žlici se bo karamela strdila, kasneje jo lahko raztopite v mleku. Počakajte da mleko počasi zavre, ga prelijte v skodelico in še vročega počasi srkajte. Karamelno mleko popijte čim bolj vroče, saj bo tako kmalu začelo učinkovati in začeli boste izkašljevati sluz, ki se vam je ob prehladu nabrala v pljučih. V tem času veliko počivajte. Ko boste spili karamelno mleko, se boste verjetno začeli močno potiti, zato je bolje, da ta dan preživite v postelji.
Prežgan sladkor z kuhanim žganjem
Ob prehladu bomo otrokom ponudili prežgan sladkor z mlekom, odrasli pa lahko za blaženje prehlada poizkusite preverjen recept naših babic in prežgan sladkor prelijete z žganjem.
V lonec dajte nekaj žlic navadnega belega sladkorja in ga toliko časa mešajte da porjavi. Nato prelijte z domačim žganjem in pustite da nekoliko spari. Dodate vodo in še nekaj časa pustite na rahlem ognju, da se karamela stopi. Spijte še vroče, se močno pokrijte in kmalu se boste začeli močno potiti.
Šumadijski čaj
Pri nas manj poznan je Šumadijski čaj, ki ga prav tako uporabljajo za blaženje težav pri prehladu. Za pripravo Šumadijskega čaja potrebujete 4 žlice sladkorja, 250 ml žganja, najboljša je domača slivovica in 250 ml vode.
V kovinski posodi raztopite 4 žlice sladkorja in ga mešajte toliko časa, da se spremeni v karamelo. Dodajte 250 ml žganja in 250 ml vode in pustite na rahlem ognju, da zavre in se sladkor raztopi. Napitek popijte še vroč, najbolje da v tem času počivate, saj se boste verjetno spotili.
Video – Kuhano žganje in prežgan sladkor proti prehladu (angl.)
Viri:
Erika Casparek Turkkan, Domače dobrote